ماسفت چیست و انواع آن کدام است؟چه عواملی را هنگام انتخاب ماسفت باید در نظر بگیریم؟ انتخاب ماسفت درست بسیار پر اهمیت است؛ به عنوان مثال خرابی مدارهای قدرت مثل مبدلها و اینورترها با اینکه علتهای زیادی میتواند داشته باشد ولی اغلب به دلیل انتخاب اشتباه ماسفت قدرت به وجود میآید. بنابراین اگر علاقمند به رشته برق الکترونیک هستید و به انتخاب یک ماسفت خوب نیاز دارید، تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
ماسفت چیست؟
ماسفت در واقع ترانزیستور اثر میدانی نیمه رسانای اکسید-فلز (Metal-Oxide Semiconductor Field Effect Transistor) است که به طور گسترده برای اهداف سوئیچینگ و تقویت سیگنالهای الکترونیکی استفاده میشود و به دلیل تطبیق پذیری و استفاده گسترده، از محبوبترین انواع ترانزیستور هستند.این یک دستگاه کنترل ولتاژ است و توسط سه پایانه ساخته شده است.ماسفت متداول ترین ترانزیستور در مدارهای دیجیتال است که میلیون ها ترانزیستور در یک تراشه حافظه یا ریزپردازنده ادغام شده و به عنوان کلیدهای مدار کنترل شده با ولتاژ، مورد استفاده قرار میگیرند. ماسفت یکی از حیاتیترین قطعه الکترونیکی در ایجاد انقلاب الکترونیک مدرن نیز در نظر گرفته میشود.
سه ترمینالِ ماسفت عبارتند از گیت (Gate)، تخلیه (Drain) و منبع (Source). در واقع کار اصلی ماسفت 3 ترمینالی این است که با کنترل دقیق ولتاژ بین دو پایانه دیگر، جریان را از طریق یکی دیگر از پایانههای آن کنترل کند. ماسفتها در انواع، ماسفت کانال P یا PMOS و ماسفت کانال N یا NMOS و به دو فرم اساسی زیر دردسترس هستند:
نوع کاهشی یا تخلیهای (Depletion-mode MOSFET): برای خاموش (OFF) کردن ترانزیستور، باید ولتاژ گیت-سورس (VGS) را به آن اعمال کرد. ماسفت مد کاهشی، معادل با یک سوئیچ یا کلید «در حالت عادی بسته» (Normally Closed) است.
نوع افزایشی (Enhancement-mode MOSFET): در این نوع، برای روشن (ON) کردن ترانزیستور، باید ولتاژ گیت-سورس (VGS) را به آن اعمال کرد. ماسفت مد افزایشی، معادل با یک سوئیچ یا کلید «در حالت عادی باز» (Normally Open) است.
بنابراین، چهار نوع ماسفت داریم:
کانال N نوع افزایشی
کانال N نوع کاهشی
کانال P نوع افزایشی
کانال P نوع کاهشی
مناطق عملیاتی ماسفت
در کلیترین حالت، عملکرد این دستگاه عمدتاً در سه ناحیه انجام میشود:
ناحیه قطع: منطقهای است که دستگاه در حالت خاموش قرار میگیرد و مقدار جریان آن صفر میشود. در اینجا، دستگاه به عنوان یک سوئیچ اصلی عمل میکند و در مواقعی که برای کارکردن به عنوان کلید برق ضروری است به کار میرود.
ناحیه اشباع : در این ناحیه، دستگاهها بدون در نظر گرفتن افزایش ولتاژ در drain به source، مقدار جریان drain به source خود را ثابت خواهند داشت. این فقط یک بار اتفاق میافتد که ولتاژ در ترمینال drain به source بیش از مقدار ولتاژ قطع شده افزایش یابد. در این سناریو، دستگاه به عنوان یک سوئیچ بسته عمل میکند که در آن یک سطح اشباع جریان در سراسر drain به پایانههای source جریان مییابد. به همین دلیل، زمانی که دستگاهها قرار است سوئیچینگ را انجام دهند، ناحیه اشباع انتخاب میشود.
ناحیه خطی- اهمی: منطقهای است که در آن جریان در ترمینال drain به source با افزایش ولتاژ در مسیر drain به source افزایش مییابد. هنگامی که دستگاههای ماسفت در این منطقه خطی کار میکنند، کار تقویتکننده را انجام میدهند.
منحنیهای مشخصه ماسفت افزایشی نوع n
مشخصههای جریان drain ماسفت نوع p بسیار شبیه به شکل بالاست، با این تفاوت که پلاریته ولتاژ گیت عکس است.
تفاوت ماسفت با ترانزیستور BJT
تست ماسفت
روش تست به این صورت است که مولتی متر را روی تست دیود قرار میدهیم و سپس ترانزیستور ماسفت را روی یک سطح عایق و بدون بار الکتریکی قرار میدهیم. قبل از شروع تست به وسیله یک قطعه فلزی بدون بار الکتریکی پایهها را اتصال کوتاه میدهیم تا شارژ خازن تخلیه شود. با توجه به انواع ماسفتها تست آنها نیز متفاوت است.
تست سلامت ماسفت n-Channel
تست سلامت ترانزیستور n-Channel به این صورت است که ابتدا پراب سیاه را به روی گیت و پراب قرمز را روی سورس میگذاریم. به صورتی که مولتی متر صدا ندهد که در غیر این صورت مدار باز است. در مرحله بعد پراب قرمز را به سورس و پراب سیاه را به درین وصل میکنیم. در این حالت باید مولتی متر یک عدد نشان دهد. با تغییر حالت در هر دو حالت مولتی متر نباید صدا دهد.
تست سلامت ماسفت p-Channel
روش تست در ترانزیستور p-Channel در حالت مثبت به این شکل است که پراب قرمز را روی گیت میگذاریم و پراب سیاه را روی سورس میگذاریم و نباید مولتی متر صدا بدهد. در مرحله بعد پراب سیاه را روی سورس و پراب قرمز را روی درین وصل میکنیم که در این مرحله مولتی متر یک عدد نشان میدهد و نیاید صدایی مانند بوق بدهد.
ماسفت قدرت ( Power MOSFET)
ماسفت قدرت MTB06N03 تایوانی مارک CYStek پکیج TO-220
ماسفت قدرت پرکاربردترین قطعه نیمه هادی الکترونیک در جهان است. این یک نسخه پیشرفته از یک ماسفت معمولی است که در مقایسه با هر قطعه نیمه هادی دیگری، مانند IGBT(insulated-gate bipolar transistor) و تریستور، میتواند سطوح توان بسیار بالاتری را کنترل کند.
یک ماسفت قدرت دارای مزایای قابل توجهی است که از جمله آنها میتوان قابلیت موازی کردن ماسفتها اشاره کرد، یعنی میتوان چندین ماسفت از نوع مشابه را به صورت موازی وصل کرد تا جریان بسیار بیشتری از طریق راه اندازی جریان بیابد.
همچنین ماسفت قدرت سرعت سوئیچینگ بالایی دارد و علاوه بر آن کارایی بالا در ولتاژهای پایین را دارد. در این نوع خاص از ترانزیستورها از گیتهای عایق کاری استفاده شده که در راه اندازی آسان ترانزیستور موثر است. از این نوع در بهرههای کم نیز استفاده میشود.
از متداولترین ماسفتهای قدرتی، ماسفت دوگانه که معمولاً به عنوان DMOS شناخته میشود، است. معمولاً در برنامههای سوئیچینگ با ولتاژ و فرکانس بالا استفاده میشود. شکل زیر سطح مقطع یک ماسفت قدرت را نشان میدهد.
پارامترهای مهم ماسفت:
دو پارامتر مهم ماسفت که هنگام انتخاب ماسفت بسیار مهم هستند، عبارتند از: مقاومت Rds(روشن)، و شارژ گیت، QG. این دو پارامتر به هم مرتبط هستند و مسئول کارایی سیستماند.
برخی از پارامترهای مهم دیگری که عملکرد ماسفت را تعیین میکنند، عبارتند از ولتاژ شکست، BVDSS و دیود تخلیه بدنه(Body)، که هنگام استفاده از دستگاه به عنوان دیود قدرت، ضروری است؛ و خازنهایی که میتوانند بر زمان سوئیچینگ و افزایش ولتاژ تأثیر بگذارند.
مقاومت در حالت روشن، RDS
هنگامی که ماسفت در حالت روشن است، مقاومت بین پایانههای تخلیه(Drain) و منبع (source)را نشان میدهد. از دست دادن هدایت به آن بستگی دارد. هر چه مقدار RDS(on) کمتر باشد، افت رسانایی کمتر است.
شارژ کل گیت، QG
این نشان دهنده بار الکتریکی مورد نیاز درایور گیت(Gate) برای روشن/خاموش کردن دستگاه است.
معیار کارایی (FoM (Figure of Merit
این حاصل RDS(روشن) و QG است که تلفات هدایت و تلفات سوئیچینگ یک ماسفت را محاسبه میکند. بنابراین، کارایی یک ماسفت به هر دو، RDS(روشن) و QG بستگی دارد.
ولتاژ شکست، BVDSS
این نشان دهنده حداکثر ولتاژ تخلیه به منبع است که یک ماسفت قادر به حفظ آن در حالت خاموش است.
مراحل انتخاب ماسفت قدرت:
تمام پارامترهای کاربردی، مانند حداکثر ولتاژ، حداکثر جریان و دمای عملیاتی را بیابید.
بار کل مدار را دریابید.
پیک جریان و پیک بار موردنیاز، برای ماسفت را محاسبه کنید.
کارایی سیستم را دریابید.
بار با تلفات را محاسبه کنید.
یک فاکتور ایمنی (بسته به دمای کارکرد) اضافه کنید.
بررسی کنید که آیا دستگاه به عنوان یک دستگاه دو جهته عمل میکند یا خیر.
انتخاب ماسفت قدرت
انتخاب ماسفت مناسب با مشخصات صحیح و درجه بندی مناسب برای طراحی یک مدار عالی مهم است. دستگاه باید دارای شرایط عملیاتی یا محدوده کاری که شرایط ایمن را برای کارکرد به ما ارائه دهد را داشته باشد. حداکثر مطلق امتیازها مقادیر محدودی هستند که بیش از آنها ممکن است باعث آسیب دائمی یا خرابی مدار شود.
انتخاب ماسفت برای پایداری یک سیستم بسیار مهم است. هنگام انتخاب ماسفت برای هر عملیاتی، همیشه جریان و ولتاژ پیک را در نظر میگیریم، نه جریان عملیاتی.
رتبههای ولتاژ تخلیه به منبع (VDS) باید حداقل 20٪ بیشتر از ولتاژ منبع تغذیه باشد، در حالی که بار موتور باید بیشتر از شرایط بار اوج باشد.
ماسفت باید حداقل برای حداکثر ولتاژ و حداکثر جریان برای توان مورد نیاز درجه بندی شود. برای کاربردهای موتور، امتیاز جریان آن باید بیشتر از جریان اوج باشد. علاوه بر این، ملاحظات حرارتی نیز نقش حیاتی در انتخاب ماسفت ایفا میکند.
ماسفتها به دلیل مقاومت در برابر منبع تخلیه گرما تولید میکنند. محدودیتهای حرارتی به ما در مورد حداکثر توانی که میتوان اتلاف کرد، میگوید، و حداکثر اتلاف توان مجاز، انتخاب ماسفتها را بر اساس مقدار RDS(ON) هدایت میکند.
پس از تعیین درجه بندی ولتاژ لازم و RDS(ON)، مقدار شارژ گیت (QG) در نظر گرفته میشود. سرعت سوئیچینگ و کارایی ماسفت را تعیین میکند. با دستگاهی که جریان درایو گیت کمتری دارد نسبت به دستگاهی با QG بالا، سریعتر سوئیچ میکند.
ماژول دوبل ماسفت توان 400W مدل XY-MOS
مثال برای انتخاب ماسفت قدرت
برای مثال، اجازه دهید نحوه انتخاب ماسفت برای یک اینورتر 12 ولت را یاد بگیریم. بیایید بگوییم پارامترهای معلوم برای ما عبارتند از:
Input(ورودی): 12ولت DC (باتری سرب اسید)
Output(خروجی): 230 ولت AC
Load(بار): 1000 وات
Peak load (حداکثر بار): 2000 وات
Losses in inverter (تلفات در اینورتر): 20٪
مرحله 1. حداکثر توان خروجی را در پیک بار( peak load) در نظر بگیرید. (در حین محاسبه فقط حداکثر توان خروجی را در نظر میگیریم.)
P_ max= 2000W
تلفات کل 20% از 2000 وات است، بنابراین مجموع تلفات 400 وات است.
مرحله 2. کل بار را بیابید.
Total load=Maximum load+ Load due to losses
مرحله 3. پیک جریان و پیک بار را محاسبه کنید.
سمت ورودی اینورتر دارای یک باتری سرب اسیدی است که معمولاً بین 10 تا 14 ولت شارژ دارد. بنابراین با حفظ 20 تا 40 درصد حاشیه، ورودی تقریباً 6 تا 8 ولت خواهد بود.
مرحله 4. محاسبه ولتاژ
برای پایدار نگه داشتن سیستم حداقل ولتاژ 2 برابر انتخاب شده است، زیرا در طول یک اتصال کوتاه یا جریان اوج، یک ولتاژ بالا نیز مشاهده میشود. انتخاب ولتاژ بالاتر ایمنتر است.
حداکثر ولتاژ باتری (V_Bmax)=14V
مرحله 5. افزودن ضریب ایمنی به جریان
منطقه عملکرد ایمن ماسفت به دما بستگی دارد. بنابراین، برای ایمنتر کردن سیستم، ممکن است 50 تا 80 درصد جریان بالاتری نسبت به جریان محاسبهشده داشته باشیم.
ضریب ایمنی را 50٪ در نظر میگیریم.
I_S.F.=400A+200A=600A
بنابراین، ماسفت مناسب برای کار ما باید حداقل 600 آمپر و 28 ولت باشد.
مقایسه ماسفتهای SiC (کاربید سیلیکون) و GaN (نیترید گالیوم) و Si (سیلیکون)
برای کاربردهای با قدرت بالاتر، ماسفتهای کاربید سیلیکون (SiC) و نیترید گالیوم (GaN) جایگزین ماسفتهای سیلیکونی میشوند. هر دو ماسفت SiC و GaN در مقایسه با ماسفتهای سیلیکونی قادر به حفظ فرکانسهای بالاتر و ولتاژهای بالاتر هستند. فرکانس سوئیچینگ بالاتر مربوط به اجزای غیرفعال پایینتر است.
هر دو ماسفت SiC و GaN در مقایسه با همتایان سیلیکونی خود فاصله باند بیشتری دارند. علاوه بر این، ماسفتهای SiC و GaN دارای رسانایی حرارتی بهتر و رسانایی الکترونی بالاتری هستند که آنها را برای عملیات با توان بالاتر مناسبتر میکند. در مقایسه با ماسفت سیلیکونی، دو دستگاه دیگر جریان دنباله را در حین سوئیچینگ حذف میکنند، بنابراین تلفات سوئیچینگ را کاهش میدهند و عملکرد سریعتری را ا